Soffor vi minns

Soffan är en viktig möbel i våra hem. Den är ofta centerpunkten för vardagsrummet, det rum där vi tillbringar mest tid i hemmet, och soffan blir således möbeln där vi umgås med varandra, ser på tv, äter och gör en rad andra saker som hör livet till. Det är därför inte konstigt att vissa soffor blir ikoniska, och fäster sig i minnet mer än andra. Här är några soffor som flertalet människor från olika generationer nog kommer att känna igen.

Många möbeldesigners genom tiderna har blivit kända för att ha skapat en ikonisk stol – se bara på exempel som ”Sjuan”, ”Myran” och ”Tulpanstolen”. Men en dansk designer har istället blivit kanske mest känd för en soffa, nämligen Børge Mogensen och hans soffa Modell 1789. Soffan har spjälrygg och två spjälgavlar, som kan fällas ut med hjälp av lädersnören för att bilda en slags blandning av en soffa och en schäslong. Mogensen ritade soffan redan år 1945, inför att han tillsammans med kollegan Hans J. Wegner skulle inreda en trerumslägenhet för Möbeltillverkarnas utställning i Köpenhamn. Soffan blev dock inte någon omedelbar succé – antagligen var den för komplicerad för 1940-talets Danmark. Modell 1789 började dock produceras år 1963, och fick då stora framgångar. Idag är Modell 1789 en av de mest ikoniska sofforna som skapats av en nordisk möbelformgivare.Børge_Mogensen_photo

En något senare generation, nämligen den som växte upp på 1990-talet, kan säkerligen känna igen sig i en soffa så vitt skild i design från Modell 1789 att man knappt kan tro att de designades under samma århundrade: den uppblåsbara soffan. En uppblåsbar soffa i plast var ett måste i många tonårsrum på 90-talet, helst i en uppseendeväckande färg som klarblå eller orange. Den uppblåsbara soffan har till skillnad från Mogensens soffa inte blivit ikonisk för att den var ett designmässigt mästerskap – eftervärlden minns snarare den uppblåsbara soffan för dess brist på funktionalitet och estetik, samtidigt som vi ser på den med nostalgins rosafärgade glasögon.

Om man vill se ett axplock av vad dagens möbeldesigners har att erbjuda i soffväg, och kanske hitta en soffa som kommer att bli ikonisk för kommande generationer, ska man gå in på Furniturebox.se. Där finns ett brett utbud av soffor i alla stilar, moderna som klassiska.

Leave a Reply

mts_cool