På tapeten

Mattor, det här kommer handla om mattor. Till att börja med är rubriken skriven med en lättsam underton. Att hänga mattor på väggen har blivit allt vanligare och är både ett spännande och funktionellt alternativ till väggdekor. Dessvärre är rubriken aningen missvisande eftersom en tapet inte är uppsatt för att övertäckas, har du en tapet gör du rätt i att ge den utrymme. Om du däremot inte har tapet är det här för dig.

Så varför matta på väggen? Den första anledningen är såklart att en matta på väggen är en relativt unik väggdekor i Sverige. Men det är självklart inte bara unikt utan även snyggt. Vidare finns det flera olika alternativ så att varje individ och personlighet kan välja en stil som passar den bäst. För den som har en förkärlek till sent 60-tal/tidigt 70-tal har vi den klassiska ryamattan. Ryamattan kan kännas som aningen för mycket om du väljer klassisk färg så som gul, brun eller röd, men för den som väljer en vit eller crème färgad matta blir resultatet en nedtonad färgskala med fokus på texturer. Just texturer är något som lätt glöms bort när det kommer till inredning. För den som är ute efter mer sträva strukturer, istället för den mjuka ryan, är den flätade bastmattan ett fantastiskt alternativ. Basten är luftig vilket gör att rummet fortfarande får en lätt känsla samtidigt som den udda strukturen sätter en personlig prägling på inredningen. För inspiration hittas ett bra exempel på styling med väggmonterad matta i bast här.

För den som vill köra mer traditionellt är såklart den orientaliska mattan ett givet val. Den orientaliska mattan ger hemmet färg och mönster i traditionell stil.

Bor du i lägenhet eller radhus, eller på något annat sätt lyhört, fungerar textilier av det tjockare slaget perfekt som ljuddämpare. En matta på golvet och en på väggen så kommer grannarna aldrig mer klaga. Tips för den som är ute efter den ljudabsorberande effekten av en upphängd matta är att välja en av ull då detta material är bra på att dämpa ljudvågor.

Leave a Reply

mts_cool