Accessoarerna vi minns från 90-talet


Vi har alla burit någon av de klassiska accessoarerna från 1990-talet, eller haft inredningsdetaljerna från den tiden i våra hem. Åren innan det omtalade millennieskiftet är kanske inte en evighet tillbaka i tiden, men ändock har många saker redan blivit nostalgi och kult. Häng med här för några klassiska exempel. Känner du igen dem?!

När det kommer till personliga accessoarer som vi bar med oss eller på oss så känner säkert de flesta igen miniryggsäcken. Man fick knappt plats med en näsduk i den men alla skulle ha en. Eller flera. Gärna i olika färger och material. Håret skulle gärna smyckas med någonting trådliknande runt en hårtest. Inbyggd fläta? Svårt att hitta ett lämpligt namn för den men ni kan kanske ana vad som syftas på. Tår och fötter var absolut tvungna att prydas med glammiga fotlänkar och tåringar medan minst en finger gärna fick bära en klockring. En ring som avslöjade vårt humör hörde förstås också till! I håret hade vi gärna diverse plastprylar för att hålla upp eller bara se snyggt (?) ut. Och den riktigt trendiga såg givetvis till att ha flera plastnappar i olika storlek och färg, helst hängande runt halsen.

Three blue glass tequila bottles against white background

Three blue glass tequila bottles against white background

Accessoarer och heminredningen på 1990-talet innebar en hel del spännande stilar och vi kan hitta några klassiker även där, när vi rotar i arkiven. Väggarna, framförallt i tonårsrummet, skulle helst målas med hjälp av svampar. Ville man vara riktigt trendig så skulle man hålla sig till blå eller orange färg. Även bårder i diverse mönster var en riktig hit! Tyvärr inte lika roligt när 90-talet var över och man ville bli av med bårderna… Det går liksom inte bara att måla över. En inredningsdetalj som var het under 90-talet men som faktiskt funkar än idag är bonsaiträden. De små minimala japanska trädkopiorna i krukor passade lika bra då som idag för att få in växtlighet och grönska i hemmet. Känner du igen de vågiga glasflaskorna med kork? I olika färger och som man kunde ställa tillsammans? 90-tal! En annan klassiker var att fylla glasflaskor i olika format med färgad sand. Blå vinflaskor, även det så 90-tal. Några fler små, men på den tiden väldigt viktiga accessoarer i heminredningen, var lavalampan, hjärtformade röda kuddar, fisken på träramen, ni vet den som sjöng ”don’t worry, be happy”, upp-och-nervända torkade buketter med rosor, Lasse Åberg-glas (som förvisso funkar än idag), geléljusen, uppblåsbara saker som speglar och soffor samt klassikern saccosäcken.

Leave a Reply

mts_cool