Den gröna trenden

Ingen inredningsintresserad person kan ha undgått att märka att den gröna trenden varit stark under 2018. I inredningsmagasin, bloggar och på Instagram så har växter haft en given plats i varje stilleben.

Denna trend är bara i sin linda och du kan förvänta dig att den fortsätter under lång tid framöver.

Trendiga krukväxter

Det finns ett antal växter som synts oftare i inredningsbilder och är mer trendiga än andra gröna krukväxter. Här kommer ett axplock:

Monstera

Det här är en klassisk växt som var mycket populär under 1970-talet, men som nu fått ett uppsving. Monsteran är ett måste i varje stilmedvetet hem! Den har dessutom den stora fördelen att den är lätt att sköta. Den kan också växa sig stor och buskig, vilket gör att den blir en snygg växt att placera som blickfång på golvet i ett rum.

Elefantöra

Precis som Monsteran är Elefantöra en växt som var populär på 1970-talet men som nu kommit igen på bred front. Växten kräver måttligt med vatten och är oerhört lättskött – den är faktiskt nästan omöjlig att ta död på. Förutom att ha den i fönstret så är det snyggt att placera växten i ett stilleben bland andra vackra inredningsdetaljer.

Palettblad

Palettblad finns i en mängd olika varianter, men de populäraste har mörkt lila blad. I de lite mer trendiga hemmen hittar du nästan alltid ett par Palettblad i fönstren. Det här är lättskötta växter som dessutom är enkla att föröka genom sticklingar. De kan vara svåra att få tag på i en vanlig blomsteraffär, men om du kikar på Tradera kan du hitta många som säljer Palettbladssticklingar till en rimlig kostnad.

Trendiga snittblommor

Bland inredningsintresserade är det fortsatt populärt att ha färska snittblommor i hemmet. Däremot verkar det nu gå mer mot att använda sig av vilda och egenodlade blommor än av buketter man köper färdiga i affären. Kanske är det den ökade miljömedvetenhet som gör att vi inte vill köpa något med så kort hållbarhet i samma utsträckning som förut.

Stora och små buketter

Trenden verkar vara antingen stort eller smått. Antingen ska buketterna vara stora och arrangerade för att se “vilda ut” eller så ser vi enstaka blommor arrangerade i grupper om mindre Vaser och flaskor.

Odla med kylskåpet som utgångspunkt

Något annat som har blivit mycket populärt är att driva upp krukväxter från det man har i kylskåpet. Man tar helt enkelt vara på kärnor och frön från frukter och grönsaker man ätit och använder dem för att odla. Den populäraste varianten är att ta vara på avokadokärnan, låta den gro och sedan plantera. Efter ett tag har du en vacker krukväxt. Du kan använda dig av kärnor från de flesta frukter, men vissa kan vara svårare att gro än andra. Testa dig fram och se vad som fungerar för dig!

Leave a Reply

mts_cool