Välj trägolv efter stil och smak

När det kommer till att välja golv i sitt hem finns det idag en sådan uppsjö av alternativ att det ibland kan kännas överväldigande. Även efter att man begränsat urvalet genom att till exempel bestämma sig för att lägga in ett trägolv, kan man välja på otaligt många kombinationer av träslag och läggningsteknik. Här kommer några tips som kan hjälpa till vid valet av trägolv.wooden-floor-1336166_960_720

Precis som för all annan form av inredning går det trender i golv, och olika material och stilar kan vara särskilt populära eller anses särskilt moderna under en viss period. På 1970-talet var till exempel heltäckningsmattan ett av de trendigaste golvvalen. Numera verkar material som bambu ta över rollen som trendigt golv, både på grund av dess utseende och på grund av att det anses vara ett mer miljövänligt alternativ. När man väljer golv till sitt hem ska man dock i största möjliga mån försöka ignorera nuvarande trender, och istället koncentrera sig på vad man själv tycker om. Det är ju trots allt ingen annan än en själv som ska bo i sitt hem, förhoppningsvis under lång tid, och trender kommer och går (se heltäckningsmattan för ett typexempel). Om man vill ha något att rätta sig efter kan man istället fokusera på vilket golv som passar rummet och huset. Om man till exempel bor i en lantlig villa kan ett rustikt trägolv passa bättre än fiskbensparkett, medan det senare kan vara det perfekta golvet för en flerrumsvåning i innerstan. Något annat att ha i åtanke är rummets storlek: i ett mindre rum passar smala brädor bättre, medan man i ett större rum kan ta ut svängarna med bredare plankor och mer avancerade mönster.

Något annat man ska tänka på när man lägger in ett trägolv är att det är värt att satsa på ett kvalitetsgolv, som håller för att nötas av fötter under många år framöver, och som tål att slipas och lackas många gånger om. Ett bra trägolv har en livslängd på mellan 40 och 50 år, så det är sannolikt att man bara kommer att behöva göra den investeringen en gång i sitt liv. Det gör dock valet av golv desto viktigare, eftersom man kommer att leva med valet länge.

Leave a Reply

mts_cool