Swedish Grace – svensk Art Déco

Visste du att det var en brittisk konstkritiker som först myntade begreppet Swedish Grace? Philip Morton Shand tyckte att stilen behövde ett eget namn. Han föll för den stramt geometriska och lyxiga stilen. Riktningen var en motreaktion mot den sirliga och växtinspirerade jugendstilen och förekommer såväl inom design som arkitektur. Typexempel inom arkitekturen är Eiffeltornet i Paris och ett romantiskt växthus som hör till den kungliga parken Laeken i Bryssel. Swedish Grace kan enkelt uttryckt sägas vara den svenska varianten av Art Déco och den är lite lättare än sin franska motsvarighet. Epoken började sin storhetstid 1925 och blev mycket kortlivad då den snabbt ansågs omodern när funkisstilen slog igenom under den första halvan av 1930-talet.

Svenska designers bemästrade stilen till fullo

Gillar du den lyxiga Art Déco-stilen? Passa på och inred med skandinavisk design! Många förknippar stilen med Paris och de stilinfluenser som rådde vid världsutställningen 1925. Det är lätt att glömma bort att flera skandinaviska designers bemästrade stilriktningen till fullo. Vid världsutställningen delades det ut medaljer och faktum är att Sverige tog emot näst flest priser efter värdlandet Frankrike. Vilka designers representerade Swedish Grace? Carl Malmsten och Erik Gunnar Asplund är exempel på namn som du bör hålla utkik efter om du är på jakt efter designklassiker från den här epoken. Då denna eklektiska stil håller på att göra storstilad återkomst så blir det dessvärre allt svårare att göra fynd på loppisar och i second-hand affärer. Du som vill lägga vantarna på ett objekt från denna kortlivade epok kan hålla utkik efter keramikföremål. De har ännu inte nått samma popularitet som lampor och ljusstakar från perioden. Om inte annat så är Swedish Grace även namnet på en mycket populär porslinsserie som lanserades för första gången 1930, en serie som idag finns tillgänglig i nyproduktion.

Så inreder du med modern Art Déco

För att hitta de rätta inredningsdetaljerna som hjälper dig att få till Swedish Grace-stilen hemma så behöver du inte söka särskilt länge. Efter ett en lång period av ”vitt, ljust och fräscht” så börjar många längta efter en lite mer ombonad inredning. Stilen kom smygande med mässings- och gulddetaljer. Men även möbler i guldutförande och textilier i sammet och symmetriska mönster flirtar vilt med stilen. Det är dock framförallt i utbudet av tapeter som stilen fått ett hejdundrande genomslag. Just nu finns det gott om symmetriska och geometriska mönster i tapetaffärernas utbud. För den som känner att en hel mönstrad vägg blir för mycket är ett populärt knep att bryta av tapeten med en enfärgad träpanel. Att skapa små stilleben på sidobord eller på hyllor med Art Déco- inspirerade föremål i guld är ett enkelt trick för dig som inte vill förändra alltför mycket hemma. Många väljer även att smycka hemmet med sammet och textilier i murriga färger. Ett par tunga gardiner i en riktigt dovt lila färg ger genast rummet karaktär. Ett annat trick är att införskaffa speglar med inspiration från denna epok, endast fantasin sätter gränser…

Leave a Reply

mts_cool