Måla väggar inomhus

Fräscha väggar och innertak är a och o när det kommer till att skapa en trivsam inredning. Vill du ha enfärgade väggar är det oftast enklare att måla dem än att sätta upp tapeter och det är ett arbete som du till största delen kan göra själv.

Det mest krävande momentet är faktiskt inte själva målningen utan underarbetet. Är underarbetet slarvigt gjort blir resultatet oftast inte bra. Därför lönar det sig att lägga lite tid på det. Saknar du motivation, tålamod eller kunskap för detta kan det vara bra att anlita ett måleri som k3måleri.se för att måla väggarna.

Börja alltid med att inspektera ytan som ska målas. Om det finns skador behöver de spacklas igen för att få en slät yta. Sitter det redan tapeter på väggarna kan de gärna sitta kvar, men då behöver tapetskarvar skäras bort och spacklas. Även tapetrester som sitter löst bör tas bort. Sedan bredspacklas väggen för att därefter slipas. Vill du slippa detta moment kan en renoveringstapet vara en smidigare lösning. Den döljer de flesta skavanker och går bra att måla på.

Att välja rätt kulör för rummet kan vara knepigt. Det allmänna rådet är att välja ljusa färger för att rummet ska se större och ljusare ut. Rum som inte får så mycket direkt ljusinsläpp kan också med fördel målas i en varmare färg. För att testa om kulören funkar i rummet kan du antingen provmåla en mindre yta eller måla en kartongskiva som sedan flyttas runt i rummet. Då ser du hur färgen funkar i utrymmet.

Om du har spacklade ytor målar du först ett grundvarv med din valda väggfärg. Låt det torka och måla sedan resten av ytan. Antalet varv och torktid beror på färgen du valt, så läs tillverkarens instruktioner noga.

Leave a Reply

mts_cool