Grönt är skönt i badrummet

Trots att badrummet egentligen har perfekta förutsättningar för att växter ska må bra – det är ju hemmets fuktigaste rum – är det inte många som tar chansen att inreda med växter i badrummet. Kanske är man rädd för att växterna inte ska få tillräckligt med ljus där, eftersom det är sällsynt med fönster i badrum, men det finns många växter som klarar sig på det begränsade ljus som finns även i badrum utan fönster.

Därmed inte sagt att man inte kan hjälpa växterna på traven något. Det är till exempel bäst att välja kallvita lysrör eller lågenergilampor istället för vanliga glödlampor. Då kommer de växter som kommer från tropikerna att frodas i badrummet, eftersom de är vana vid fuktig luft och mycket ljus. Några exempel på växter som trivs särskilt bra i badrumsmiljö är filodendron, ampellilja, prickblad och kalatea. Kalatean har mönstrade blad i rosa, vitt och gult (förutom grönt) vilket gör att växten är ett särskilt färgglatt tillskott till ett badrums inredning. De andra växterna är alla gröna, men ampellilja och prickblad har mönstringar och filodendron har hjärtformade blad som gör även dem dekorativa.bathroom-1080984_960_720

Vad gäller placeringen av växterna finns det olika alternativ beroende på hur mycket plats man har tillgänglig. Det kan till exempel vara mycket effektfullt med en stor, grön krukväxt som får stå på golvet, men i många badrum finns inte tillräckligt med golvyta över för en liknande inredningsdetalj. Bänkytan i badrummet behövs i de flesta fall för tandborstar, krämer, fönar och andra badrumsdetaljer. Ett bra sätt att få in växter i badrummet utan att de tar upp bänkyta eller golvyta är att hänga upp amplar från taket eller väggarna – ampelliljan är självklart ett bra val i det fallet. Ett annat sätt att få in grönska utan att förlora yta är att ställa hängande växter, som murgröna, högt uppe på skåp där de inte är i vägen. Grönskan kommer på det sättet ändå till sin fulla rätt, då murgrönans rankor hänger ned för skåpets sida.

Om du upptäcker att du skulle vilja uppdatera din badrumsinredning medan du placerar ut dina växter, ska du gå in på Buildor.se. Där hittar du ett brett utbud av all badrumsinredning du kan tänkas behöva. Växterna får du dock köpa någon annanstans!

Leave a Reply

mts_cool