Shabby ChicEn stil som egentligen började växa fram under 1980-talet men som blev omåttligt populärt under 2000-talet är Shabby Chic. Det är en romantiserad, lantlig stil som låter oss blicka tillbaka mot en tid för länge sen. Man använder främst vit färg som målas i olika nyanser. Många möbler och annan inredning behandlas sedan så att det ska se gammalt och skavt ut.

Tenderly rose peony in white metal jug with drops of water after the rain, on shabby blue chair in vintage style

När man inreder i Shabby Chic-stil så målar man gärna allting från golv och väggar till tak, möbler och accessoarer i vitt. Om man ska slipa bort enligt den gamla skavda stilen så målar man med fördel först i en mörk grundfärg som kommer fram vid slipningen. Genom att använda sandpapper och göra ett slitage på möbeln, eller inredningsdetaljen, så kommer det mörka fram under det vita och det ger ett slitet intryck på ett charmigt sätt. I takt med att stilen blivit allt mer populär så har det tagits fram även nya möbler i samma stil. Det är då inte åldern som är det viktiga i föremålet utan utseendet.

Andra detaljer som är vanliga inom Shabby Chic är baljor och hinkar i zink, fruktlådor och andra trälådor med tryck samt äldre husgeråd. Järnföremål ska gärna vara rostiga. Vita och naturgrå textiler är vanliga, liksom materialen spets, bomull, säckväv och linne. Man kan med fördel använda utomhusföremål i inomhusinredningen, ute- och inomhusinredningen flyter liksom samman.

Vintage är ett begrepp som till viss del har släktskap med Shabby Chic-stilen. Ordet i mode- och inredningssammanhang syftar till kläder, möbler och inredning som är gamla men fortfarande vackra och av god kvalitét. Möbler i vintage är ofta i grövre trä-liknande material. Skillnaden mellan vintage och retro är att vintage är i sin verkliga ålder medan retro-produkter är nyproducerade i en stil som speglar en äldre tidsepok.

När man inreder med Shabby Chic kan man säga att stilen ska se gammal och charmig ut, men huruvida man är noggrann med att sakerna verkligen är gamla eller om det kan vara nya saker som behandlats för att se gamla ut – det avgör inredaren själv.

Leave a Reply

mts_cool