2000-talets heminredningVad är det egentligen som gäller på inredningsfronten på 2000-talet? Finns det några speciella uppstickare som har satt särskilt stort avtryck i de svenska hemmen? Häng på här för en snabb resa från 1950-talet och fram till idag, med nedslag i några av de viktigaste och mest populära inredningsdetaljerna.

För att göra ett halvt sekel på några rader: 50-talet erbjöd klara färger, vinylgolv och många små möbler. 60-talet gjorde hobbyrummet till ett måste och bjöd in pastellfärgerna tillsammans med sjögrästapeten, som verkligen blev på tapeten. Under 70-talet ville man hellre ha stormönstrat. Heltäckningsmattor, manchester och färger som orange, brunt, gult och beige. På 80-talet blev vitt den dominerande färgen. Speglar överallt – ni minns väl den berömda spegelväggen som spikades eller limmades upp i de flesta hem? Materialen skulle annars gärna vara i plast och hemmen pryddes av stora, glänsande ytor. Under 90-talet fortsatte man på det stora med öppna kök och planlösningar samt ljus inredning. Vad hände sen då, efter millennieskiftet och in i 2000-talet?

1200px-BenchUnder 2000-talet är valfriheten och variationen stor. Aldrig har stilarna varit så blandade och man kan med fördel inreda sitt hem och plocka in accessoarer som passar den egna stilen. Influenserna kan komma och blandas från alla tidsepoker. En del människor vill ha stilrent, vitt och blankt. Överlag har vitt, vitt, vitt varit den stora trenden hos många. Flera är även de hem som inreds i gammal stil. Gammalt lantligt eller så kallad shabby chic, där avskavd vit färg är karakteristiskt. Andra människor vill ha mycket färg, form och inredning. De är inte rädda för att det ska se rörigt ut, utan upplever det snarare som ombonat och hemtrevligt. Väggarna kan gärna vara enfärgade och ibland med en fondvägg som sticker ut. Fondväggen kan vara en enfärgad vägg som bryter av, en mönstrad tapet eller en fototapet. Barnrummen får gärna ha stora, härliga mönster på väggarna som stjärnor eller liknande.

Fördelen med fototapeten, och som gör den allt mer populär, är det faktum att man kan anpassa den på egentligen hur många olika sätt som helst. Det finns stora möjligheter att själv utforma tapeten och man kan till och med få en hel vägg med en bild som man själv har tagit.

Leave a Reply

mts_cool